Spirit box θεωρία και πράξη.(μέρος 1).


Ο άνθρωπος έχοντας την ανάγκη να εξερευνήσει το άγνωστο στην προσπάθεια του ως ον έχει την ικανότητα να δημιουργεί και εκείνα τα εργαλεία, έστω και υπό την μορφή του πειραματισμού όπου θα τον βοηθήσουν προκειμένου να μπορέσει να ανάγει συμπεράσματα και να συνεχίσει την πορεία του.
 Ο τρόπος προσέγγισης αλλάζει και αναλόγως την εποχή εξελίσσονται και τα αντίστοιχα “εργαλεία” αυτής της αναζήτησης.







Σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε στο ονομαζόμενο spirit box.

Η θεωρεία.

 Το spirit box κατά πολλούς στην βασική λειτουργία του ως συσκευή έχει την λογική ενός ραδιοφώνου όπου σαρώνει τις ραδιοσυχνότητες συνεχώς κάνοντας το λεγόμενο “sweep”, δηλαδή αλλάζει με ταχύτητα τις ραδιοφωνικές συχνότητες και έτσι δίνει την δυνατότητα στην οποιαδήποτε οντότητα να χειραγωγήσει την συσκευή.

Πως ακούγονται λέξεις ή φράσεις από το spiritt box(πως επιτυγχάνεται);

 Κατά την διάρκεια της λεγόμενης σάρωσης παράγεται ένα ηχητικό “μόρφωμα” όπου δίνει την δυνατότητα στην υποτιθέμενη οντότητα ή πνεύμα να το χρησιμοποιήσει ώστε να δημιουργήσει λέξεις ή ακόμα και φράσεις.
 Ουσιαστικά με την εναλλαγή των ραδιοσυχνοτήτων μπορεί μία οντότητα να χρησιμοποιήσει τον στατικό θόρυβο(κοινός αυτό που λέμε “χιόνια” ηχητικά) ή τις λέξεις και τους ήχους από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, που σημαίνει ότι οι αποκρίσεις που ακούγονται από το spirit box δεν περιμένουμε πάντα να είναι καθ αυτού ομιλία όπου να υποδηλώνει την ταυτότητα της υποτιθέμενης οντότητας(ηχόχρωμα), αλλά μπορεί να ακούσουμε και φράσεις αυτούσιες από το ραδιοφωνικό πρόγραμμα όπου εκείνη την χρονική στιγμή και αφού εμείς έχουμε κάνει μία ερώτηση τότε η οντότητα(ή πνεύμα) θα χρησιμοποιήσει ως έτοιμη λύση για να μας δώσει μία απόκριση.

 Κατά την διάρκεια της συνεχής σάρωσης των ραδιοσυχνοτήτων αυτό που ακούμε είναι στατικός θόρυβος και μικρές ηχητικές “παρεμβολές” από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς αλλά χωρίς να επιτρέπεται η κανονική εκπομπή τους.Όταν έχουμε μία απόκριση στο spirit box τότε συμβαίνει το εξής φαινόμενο...κατά κάποιο τρόπο επιβραδύνεται ή αυξάνεται η ταχύτητα σάρωσης ενώ εμείς ΄έχουμε επιλέξει να σαρώνεται η μπάντα των fm ή των am με σταθερή ταχύτητα.
 Βάση της θεωρίας σημαίνει ότι “κάτι” επιβραδύνει ή επιταχύνει την σάρωση για το διάστημα που χρειάζεται ώστε να επιλέξει εκείνα τα ηχητικά “κομμάτια” τα οποία θα δημιουργήσουν λέξεις ή φράσεις.Επίσης πολλές φορές τίποτα από τα δύο δεν συμβαίνει και απλά σχηματίζονται φράσεις ή λέξεις από το ηχητικό “υλικό” που “δίνει” το spirit box εκείνη την στιγμή. Βέβαια τα παραπάνω συμβαίνουν εφόσον και η οντότητα έχει την "δύναμη"  να δημιουργήσει λέξεις ή φράσεις.

Από την θεωρεία στην πράξη.

 Πάντα η εφαρμογή μίας θεωρίας δεν θα είναι απόλυτη στην πράξη αλλά πάντα χρειάζεται να δίνουμε χρόνο και να διατηρούμε την υπομονή μας.
 Το spirit box στην αρχή είναι μία δύσκολη περίπτωση ως συσκευή διότι πολλές φορές οι περισσότερες αποκρίσεις που έρχονται δεν μπορεί να τις ακούσει ο "χειριστής" και για αυτό τον λόγο χρειάζεται οι συνεδρίες με spirit box να ηχογραφούνται ώστε να μπορέσει ο ερευνητής να τις ακούσει προσεκτικά.Σημαντικό επίσης είναι μετά από κάθε ερώτηση να δίνονται αρκετά δευτερόλεπτα περιθώριο. Κατά την διάρκεια των συνεδριών με spirit box οφείλουμε να μην είμαστε ενθουσιώδεις, μα ούτε και παρορμητικοί με το ποιο σημαντικό όλων ...να μην βγάζουμε συμπεράσματα εκείνη την στιγμή που πραγματοποιούμε την συνεδρία.Να τονίσουμε ότι πάντα θα ακούγεται κάποιος ραδιοφωνικός σταθμός ανά διαστήματα κάτι που εξαρτάτε από την περιοχή και το μέρος που επηρεάζουν την ποιότητα του ραδιοφωνικού σήματος.

Διάφορες άλλες θεωρίες που πλαισιώνουν την χρήση του spirit box.

Πολλοί ερευνητές έχουν δηλώσει ότι πολλές φορές σε τοποθεσίες που έχει πραγματοποιηθεί συνεδρία με το spirit box για κάποιο λόγο υπήρξε απότομη αύξηση της δραστηριότητας εκείνη την χρονική στιγμή.Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι η χρήση του θεωρείτε ενοχλητική από τις οντότητες και άλλοι ότι η χρήση του “διεγείρει γενικώς τα πνεύματα” λόγο του έντονου στατικού θορύβου που παράγεται.

Κάτι που είναι πολύ σημαντικό και χρειάζεται και αυτό να το επισημάνουμε είναι ότι η παρατεταμένη χρήση του spirit box από τον ερευνητή μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους λόγο του ηχητικού φάσματος που δημιουργεί(στατικός θόρυβος,παρεμβολές).

Χρειάζεται να τονίσουμε ότι το spirit box είναι συσκευή που ανήκει στον τομέα των λεγόμενων συσκευών ITC κι ότι υπάρχουν διάφορες συσκευές οι οποίες έχουν παρόμοια λειτουργία όπου είναι κάτι που θα επεκταθούμε σε επόμενο άρθρο.

Εμείς σαν ομάδα τι χρησιμοποιούμε;

Στο The AfterDark Project χρησιμοποιούμε το ευρέως γνωστό PSB-7 και πρόσφατα αποκτήσαμε και ένα M37 V.Σύντομα και άλλες συσκευές θα προστεθούν στο ερευνητικό "πειραματικό" "οπλοστάσιο"
της ομάδας που αφορούν συσκευές ITC.
Να τονίσουμε ότι και η μέθοδος των συνεδριών EVP ανήκει και αυτή στο μεγάλο ερευνητικό "κεφάλαιο" ITC.

Υπάρχουν πολλά είδη spirit box όπου το κάθε ένα έχει κάποια χαρακτηριστικά όπου το κάνουν να διαφοροποιείται από άλλες συσκευές spirit box όπου έχει να κάνει πολλές φορές με την προσθήκη κυκλωμάτων και διαφορετικών συνδεσμολογιών, όπου κάνουν την συσκευή πιο "επιρρεπείς" στο να
" ανοίγει " ένα δίαυλο επικοινωνίας με πνεύματα ή οντότητες διασφαλίζοντας πιο "καθαρές" αποκρίσεις βάση του σκεπτικού και της θεωρίας που έχει αναπτύξει ο "κατασκευαστής".


Πολλές από τις συσκευές spirit box όπου χρησιμοποιούν άλλες ομάδες στο εξωτερικό δεν είναι τίποτα άλλο από ραδιόφωνα τα οποία έχουν μετασκευαστεί ώστε να δημιουργούν το λεγόμενο "sweep".Ένα από τα ποιο γνωστά είναι το SUNGEAN DT200V όπως και κάποια παλαιά μοντέλα από το Radioshack.Γενικώς ένα ραδιόφωνο το οποίο μπορεί να πραγματοποιεί συνεχώς σάρωση της μπάντας που έχει επιλεγεί μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να "ονομαστεί" spirit box.

Φυσικά ψάχνοντας κάποιος μπορεί να βρει ιδιοκατασκευές όπου στο κομμάτι της ITC έρευνας έχουν δώσει πάρα πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα.




Iωάννης Κόνιαρης
ερευνητής-ιδρυτής/γενικός συντονιστής The AfterDark Project






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις